نورپردازی در دکوراسیون داخلی

طراحي داخلي دکوراسيون- امروزه نور و نور پردازي نقش بسيار مهمي در زندگي انسانها ايفا مي کند. اصولا نور ريشه در نخستين روز خلقت دارد يعني زماني که واقعه نوراني Big Bang انفجار بزرگ زمين و کهکشان را بوجود آورد. اگر نور نبود پيدايش آب هم که ضامن بقاي همه موجودات هست عينيت نمي يافت. تمدن و دانش بشري در زمينه نور مشعلها و شمعها و پديده هاي ابتدائي توليد نور و روشنائي رو به تکامل گذاشت و به مرحله اعجاب انگيز کنوني رسيد. اما در زندگي مدرن امروزي نور تنها وسيله اي در خدمت ساخت اجسام و اشياء ‌پيرامون ما نيست بلکه عاملي است که بهره گيري درست و عالمانه از آن مي تواند تاثير سازنده اي در روح و روان، شادابي، موفقيت و افزايش سطح بهره وري انسان در محيط کار و زندگي داشته باشد و درست به همين دليل است که امروزه علم و هنر نورپردازي به يکي از رشته هاي بسيار مهم در جهان تبديل شده و سرمايه گذاريهاي هنگفتي هم در زمينه توليد انواع و اقسام وسايل و تجهيزات نورپردازي در کشورهاي پيشرفته صنعتي صورت گرفته است. نورپردازي عامل بر جسته نمودن افتخارات و لحظات خاطره انگيز انسانهاست و امروزه لامپهاي LED به دليل شدت نور خارق العاده و مصرف انرژي بسيار ناچيز و حرارت توليدي بسيار کم، جايگزين اصلي تمام لامپهاي موچود ديگر مي باشند و روز به روز با توجه به اهميت صرفه جويي انرژي، شاهد حضور بيشتر اين تکنولوژي هستيم.

نور عنصري است که بواسطه آن ديدن اشياء ممکن مي شود. نور مي تواند ريتم خلاقانه اي به يک فضاي داخلي ببخشد. بدون نور نه فرم را احساس مي توان کرد، نه رنگ را و نه بافت را. نورپردازي در يک فضاي داخلي پيامدهاي مهمي در بردارد. چه بسا نورپردازي مناسب يک فضا آن فضا را خوشايند و چشم نواز کند. نورپردازي در کنار ابعاد زيباشناختي، بعد عملکردي هم دارد. نور مناسب در طول شب در يک فضاي داخلي مي تواند حس محدود بودن يا ابهام و هراس را بر طرف کند. نور مناسب يک اتاق حتي مي تواند چهره آدمي را گرم و صميمي کند. به کمک نورپردازي مي توان يک فضاي داخلي را به جزاير نوراني متنوعي تبديل کرد .
براي ايجاد نوعي طبقه بندي اوليه و افزايش سهولت دسترسي، دو فهرست مجزا به تفکيک نورپردازي خانگي و نورپردازي عمومي تهيه نموده ايم .

نور پردازي خانگي :
هدف از نورپردازي بازسازي فضاهاي خارجي در فضاهاي داخلي است که با انجام اين کار به محيط علاوه بر روشنايي، حس داده مي شود. به قسمتي از نور که نور از آن گسيل مي شود، منبع نور و به تشعشع نور به قسمتهاي مختلف پرتو نور گفته مي شود .
نور طبيعي نور خورشيد است و نور مصنوعي شامل: لامپ هاي گازي، رشته اي يا حرارتي، فلورسنت، کم مصرف وغيره مي باشد .

فضاي نشيمن
اتاق نشيمن بايد طوري طراحي شود که کاربران آن بتوانند از موقعيت خورشيد منتهاي استفاده را ببرند .
چون از اتاق نشيمن معمولاً در بعد از ظهرها و شبها استفاده مي شود بايد طوري طراحي شود که بتوان از موقعيت خورشيد در ساعتهاي بعد از ظهر استفاده نمود .
نور يا روشنايي اتاق نشيمن به دو دسته تقسيم مي گردد: 1-روشنايي عمومي. 2- نور منطقه اي .
براي روشن کردن سرتاسر اتاق نشيمن مي توان از سقف، دريچه هاي ديواري و بازشوها يا نور خارجي استفاده کرد. نور منطقه اي براي کار مخصوصي از قبيل خواندن، رسم يا خياطي و امثال آن به کار مي رود. نور منطقه اي با استفاده از لامپ هاي روميزي، لامپ هاي ديواري، چراغ هاي پايه دار يا لامپ سقفي قابل ايجاد است .

غذاخوري
کنترل نور مي تواند فضاي اتاق غذا خوري را تغيير دهد، آرامش ايجاد کند و فضايي دلچسب تر فراهم آورد .
نور مومي که مي توان شدت آن را با استفاده از رئوستا کم و زياد کرد مي تواند براي هر موقعيتي، محيطي مناسب ايجاد کند. به علاوه براي روشنايي عمومي ميز بايد از لوستر يا نور سقفي استفاده شود .

آشپزخانه
در آشپز خانه استفاده از نور طبيعي و منظره ي بيرون در اولويت است، ولي نور مصنوعي هم حتي در طول روز مهم و مفيد است. ذکر اين نکته حائز اهميت است که تشعشع مستقيم خورشيد، به دليل ايجاد حرارت در آشپزخانه مطلوب نمي باشد. روشنايي آشپزخانه به سه بخش اصلي تقسيم مي شود :
1- نورپردازي کلي براي حرکت درون فضا و نظافت (حدود 250 تا 300 لوکس)؛ 2- نورپردازي ميز صبحانه به ترتيب توصيف شده در بخش نهارخوري؛ 3- روشنايي سطوح کار، محل قرار گيري ظروف مورد نياز و حاوي مواد غذايي و روشنايي اجاق پخت و پز(بين 300 تا 500 لوکس)؛
روشنايي منحصر به چراغ مرکزي سقفي براي آشپزخانه مناسب نيست . کابينت هاي ديواري و بدن فردي که به آشپزي مشغول است سايه هاي مزاحم و نامناسب را ايجاد مي کنند .
سيستمهاي آشپزخانه اين مسائل را حل و اغلب روشنايي مناسبي را در زير کابينت هاي ديواري، روي اجاق و درون قفسه ها پيش بيني مي کنند. هنگام کار در آشپزخانه چشم مرتبا به اطراف نگاه مي کند و از اين جهت کاهش کنتراست نوري در ايجاد حس آرامش موثر است .
طبقات داخل کابينت هاي در شيشه اي را نيز مي توان با استفاده از روش هاي گوناگون روشنايي بخشيد. اما يکي از بهترين راه ها نصب چراغ هاي کوچک در زير هر يک از طبقات و يا در مواقعي که طبقات شيشه اي هستند نصب يک لامپ در قسمت بالا و يا پايين کابينت است .